פרי הדר

מידע כללי -זני הדרים -טיפול בהדרים

מידע כללי על הדרים לפרי

הדרים - שם כולל לקבוצה של עצי פרי ירוקי עד ממשפחת הפגמיים. מוצא רוב מיני ההדר באסיה.
מקור השם "הדר" נובע מכך שהעלים דרים בעץ במהלך כל חודשי השנה. כמו כן, זהו הפרי המהודר שבפירות.
הפרי
מאפיין את ההדרים הוא פריים - פרי עסיסי ובשרני.
לפרי קליפה חיצונית כפולה.
ציפתו היא דופן השחלה וכוללת את הזרעים )כמו עגבנייה, ענבים ועוד).
הציפה מחולקת לפלחים (בין 10-20)
הערוכים סביב ציר מרכזי ובכל פלח שקי מיץ עסיסיים.
הקליפה הצבעונית (בצבע צהוב כתום) מכילה בלוטות עם שמנים
אתריים ומכאן ה"שפריץ" השמנוני המתקבל בעת קילוף פרי ההדר.
הקליפה האמצעית לבנה וספוגית והפנימית שהיא החלק הנאכל ועליה
צומחים שקיקי המוהל. הזרעים ערוכים וסגורים בתוך הפלחים, לאורך
הציר המרכזי של הפרי.

העץ
עץ ההדר בעל נוף רחב, עץ ירוק עד מכוסה עלים בכל חודשי השנה.
גובה העץ עד מטרים אחדים.
עץ ההדר מחדש את צמיחתו כמה פעמים בשנה.
עם זאת, עיקר לבלובו הוא באביב, ובמהלכו עלי ההדר גדלים במהירות וצבעם הופך מירוק בהיר לירוק כהה.
יש זנים שעלי העץ שלהם גדולים ורחבים דמויי ביצה ויש אחרים שעליהם צרים וקטנים יותר.
העץ פורח במהלך דצמבר-מרץ-אפריל.
הפרח לבן וריחני, דו מיני או זכרי וההאבקה נעשית על ידי חרקים אוגרי צוף ובעיקר דבורים.

תפוצה
תפוצת ההדרים באזורים טרופים וסוב-טרופים.
איכות הפרי מושגת רק באקלים ים תיכוני בו נחלקת השנה לעונה חמה יבשה לעונה קרירה לחה.
התפתחות העצים אינה טובה מתחת ל-13 מעלו צלזיוס והם ניזוקים בטמפרטורות ממושכות הנמוכות מ-4 מעלות צלזיוס.
ההדרים אוהבים חום וקרינת שמש, בין 18-2 מעלות צלזיוס.
מינים שונים
קיימים הבדלים משמעותים בין המינים והזנים במידת עמידותם נגד קור.
המינים הרגישים הם לימונים ואתרוגים.
מינים פחות רגישים הם תפוזים ואשכוליות. המינים העמידים ביותר הם המנדרינות.

לרשימת זני ההדר לחץ כאן

להוראות טיפול בעץ ההדר לחץ כאן


זני הדרים

אשכולית לבנה "מארש"

גודל העץ - גדול.
הבשלת הפרי - מנובמבר עד אפריל.
פרי בינוני.

אשכולית אדומה "סטאר רובי"

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מנובמבר עד אפריל.
פרי בינוני, מתוק חמוץ.

אתרוג - זנים שונים (תימני, מרוקאי)

גודל העץ - קטן.
הבשלת הפרי - מספטמבר עד אוקטובר.
פרי בינוני גדול.


לימון וילה פרנקה/יוריקה
(סידלס - חסר זרעים)

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - רוב חודשי השנה.
פרי דמוי ביצה.

לימון ליים

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מאוקטובר עד דצמבר.
פרי ירוק, קליפתו רכה, חסר זרעים ובעל טעם מריר.

לימקווט - לימון ננסי

גודל העץ - קטן.
הבשלת הפרי - מנובמבר עד מאי.
לימון למאכל. שופע פרי קטן ועגול עם הרבה מיץ.

למידע נוסף

פומלה

גודל העץ - קטן.
הבשלת הפרי - מנובמבר עד ינואר.
פרי גדול בעל צורת אגס, טעים ומתוק.

פומלה אדומה "צ'נדלר"

גודל העץ - קטן +.
הבשלת הפרי - מנובמבר עד ינואר.
פרי פחוס, מיצי ואדום, טעים ומתוק.

פומלה פלמינגו

גודל העץ - קטן.
פומלה אדומה. פרי עם מעט זרעים.
הכלאה של פומלה צ'נדלר עם תפוז דם.

פומלית

גודל העץ - בינוני-גדול.
הבשלת הפרי - מנובמבר עד פברואר.
פרי בינוני (דומה לאשכולית), מתוק.

פומלית אדומה רדסון

צבעה אדום מבפנים ומבחוץ.
פרי חסר גרעינים.

קומקווט (תפוז סיני) - זנים שונים

הדר ננסי למאכל ולנוי.
גודל העץ - קטן.
הבשלת הפרי - מנובמבר עד יוני.
שופע פרי קטן ומאורך. טעמו חמוץ מתוק, קליפתו אכילה ומתוקה.

קומקווט נגמי - שופע פרי קטן ומוארך.

קומקווט אגסי - דמוי אגס. צבע הפרי צהוב-כתום.

קומקווט פז - פרי דמוי טיפה בצבע כתום חזק.


קלמונדין

הדר לנוי.
גודל העץ - קטן +.
גלי פריחה והבשלת פרי לאורך כל השנה.
אופטימלי לעיצוב ולנוי.
פרי עגול, אינו למאכל.
מתאים לריבות וכארומה לתה.

למידע נוסף על קלמונדין
למידע נוסף על הדרים ננסיים

קלמנטינה מיכל

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מאוקטובר עד דצמבר.
פרי מועט זרעים, מתוק מאוד.

קלמנטינה "של פעם"

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מחצית שנייה של ספטמבר עד דצמבר.
פרי מועט זרעים, מתוקה.

קבוצת זני קליפים

אור

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מפברואר עד מרץ.
פרי איכותי, מועט זרעים, טעמו מתוק מאוד.
מבשיל מאוחר בעונה.

אורה

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מפברואר עד אפריל.
פרי טעים ומתוק מאוד. מבשיל אחרון בעונה.

מורקוט

גודל העץ - קטן.
הבשלת הפרי - מינואר עד פברואר.
פרי טעים, בעל זרעים.

מור

גודל העץ - קטן.
הבשלת הפרי - מינואר עד פברואר.
פרי טעים וחסר זרעים.

נובה

גודל העץ - קטן-בינוני.
הבשלת הפרי - מדצמבר עד ינואר.
פרי איכותי, מתוק ומועט זרעים.

אודם

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מאוחרת, מדצמבר עד מרץ.
מאדימה בקליפה.
פרי מתוק, גדול, קל לקילוף, מועט זרעים.
אם שותלים בסביבה ללא הפריה אין גרעינים.
נוף צפוף, הפרי נמצא גם בתוך העץ.
אין סירוגיות - נותנת פרי כל שנה.

תפוזים

תפוז טבורי (וושינגטון)

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מאוקטובר עד ינואר.
פרי גדול בעל "טבור" בולט.
מועט זרעים, מבשיל ראשון בעונה.

תפוז טבורי-אדום

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מנובמבר עד פברואר.
פרי עגול ומתוק בעל "טבור" בולט.
צבע הפרי (לא הקליפה) אדום.

תפוז ולנסיה

גודל העץ - בינוני-גדול.
הבשלת הפרי - מפברואר עד אפריל.
פרי כדורי בעל קליפה דקה.
עסיסי - טוב למיץ. מבשיל אחרון בעונה.

תפוז דם

גודל העץ - בינוני.
הבשלת הפרי - מינואר עד אפריל.
פרי עגול ומועט זרעים.
צבע הפרי (לא הקליפה) אדום כהה.

תפוז שמוטי

גודל העץ - בינוני-גדול.
הבשלת הפרי - מינואר עד מרץ.
תפוז ללא גרעינים ובעל קליפה עבה.
מבשיל שני בעונה.

תפוז טבורי סמי

גודל העץ - קטן-בינוני.
הבשלת הפרי - מינואר עד אפריל.
פרי גדול עם "טבור" בולט, מועט זרעים

מקרא

עץ גדול: 4-3.5 מטר
עץ בינוני: 3.5-3 מטר
עץ קטן: 3-2.5 מטר

** אפשר לשלוט בגובה ובהיקף העץ על ידי גיזום מתאים **

קלמנטינה- קליף – לכל הזנים ישנה נטייה לסירוגיות.
רצוי לדלל את הפרי בשנת שפע.


הוראות טיפול במזיקי ההדר העיקריים


עש המנהרות של ההדר – 'מנהדר'
מזיק בארץ מ – 1994 יחודי לענף ההדרים.

תיאור – אורכו של הזחל הבוגר כשלושה מ"מ, וצבעו שקוף צהבהב.

נזק – המנהדר פעיל כל השנה, אך בעיקר באביב ובקיץ, ואז יש לטפל בו.
הוא ממוקם בחלקם העליון של עלים הצעירים וגורם לקיפול העלים וליצירת מנהרות עקלתוניות מתחת לשכבת הקוטיקולה.

הדברה – הגמעה בסיום הגשמים: קונפידור 0.8% - 0.3% (4 - 3 סמ"ק לליטר מים ולהשקיה לעץ צעיר
או 8- 5 סמ"ק לעץ מבוגר ולהשקות מסביב לגזע). יעיל ל – 4-5 חודשים.
או ריסוס: ורטימק 0.05% בשילוב אולטרפיין 1% יעיל ל 10-14 יום.
או נימקס: 0.1% בשילוב 215 LQ 0.4%.

כנימה קמחית

תיאור – כנימה עגלגלה המכוסה בשעווה קמחית לבנה היושבת באזור העוקץ מתחת לעלי הגביע, בין פירות צמודים או בין העלה לפרי.

נזק – אוכלוסייה גבוהה יכולה לגרום לעיוות הקליפה ולנשירת פירות.
כמו כן הכנימה מפרישה "טל-דבש" הגורם ליצירת מעטה פייחת.
עונת הפעילות היא כל השנה אך בעיקר מאביב עד סתיו.

הדברה – נעשית על ידי ריסוס בתכשירים כמו פיריינקס או דיזיקטול.
גיזום העץ והחדרת אור אל הנוף יכול לעזור בהדברת הכנימה.

אקרית החלודה של ההדר

תיאור – אקרית זעירה, אורכה כ – 0.15 מ"מ. ניתנת לאבחון על ידי זכוכית מגדלת.
שייכת למשפ' העכבישים ובעלת 4 זוגות רגלים.
צבע – צהבהב, בעלת ביצים עגלגלות.

נזק - כל השנה. רוב הנזק באביב המאוחר עד הקיץ המאוחר.
תוך שבוע-שבועיים מקימה דור.
דוקרת ומוצצת את קליפת הפרי, העלים והניצנים. הפרי נהיה דהוי ומקבל
גוון חלודה-חום בהדרים בוגרים וכסף בלימון בסתיו.

הדברה – רצוי ריסוס מנע באביב: מנצידן 0.3% ( 3 גר' לליטר מים), כשיש חנטה.
חומרים נוספים: ורטימק 0.05% בשילוב אולטרפיין 1%.
במקרה של אוכלוסייה בשטח - נאורון 0.1%.
נאורון או ורטימק בשילוב אולטרפיין – טובים גם להדברת אקרית אדומה,
אקרית עיוותים והדברת עש המנהרות – מנהדר.

אקרית אדומה

תיאור – עכביש אדום באורך 0.5 מ"מ. ניתן לראותה מטיילת על העלים בחלקם התחתון.

נזק – פעילה כל השנה בעיקר בטמפרטורות גבוהות ולחות.
נמצאת בעיקר בחלק התחתון של העלים וגורמת על ידי מציצה
לכתמי כסף הצהבת ונשירת עלים ובסוף טוות קורים.

הדברה – המטרה או שטיפה בזרם מים ריסוס בורטימק 0.05% בשילוב אולטרפיין 1% או בנימגרד 1%.

אקרית העיוותים

תיאור – זעירה, שקופה צהובה זיהוי ניתן רק בזכוכית מגדלת.

נזק – במקומות לחים נמצאת בחלק התחתון של העלה, גורמת לעיוות העלים, נינוסם ולהפלת פרחים.

הדברה – ריסוס בורטימק 0.05% בשילוב אולטרפיין 1%.

כנימות עלה

תיאור – כנימות המוצצות את הלבלוב הצעיר וגורמות לעיוות ועצירת הגידול.

נזק - לעתים מעבירות מחלות וירוס ומפרישות "טל-דבש" המושך נמלים ואת פטריית
הפייחת. עונת הפעילות העיקרית שלהן היא באביב בצימוח הצעיר.

הדברה – טפול קונפידור ומוספילן מדביר גם אותן. ניתן גם לרסס באקוגן-מלתיון או בתכשיר "נימגרד".

זבוב פירות ים תיכוני

תיאור – נקבת הזבוב מטילה ביציה בתוך הפרי. הריימה נוברת בפרי וגורמת לריקבונו ולנשירתו.

נזק - עונת הפעילות היא מתחילת הבשלת הפירות עד סוף עונת הקטיף.

הדברה – הדברה נעשית על ידי תליית ספוג טבול בחומר הדברה (מלתיון) + פתיון (בומינל) על העץ.